Sterk deelnemersveld op 32e Drenthe Loopfestijn

KLAZIENAVEEN – Het 32e Drenthe Loopfestijn wordt gehouden op zondag 31 mei 2015 in sportdorp Klazienaveen. Op het programma staan de Univé Drenthe Marathon, Univé Halve Marathon (tevens Noord Nederlands Kampioenschap), Rabobank 10 kilometer (tevens Drents Kampioenschap), Rabobank 5 kilometer en een viertal Esdal College Jeugdlopen.
Opening
Het marathonweekend wordt geopend op vrijdag 29 mei 2015 in het Esdal College door Tweede Kamerlid Agnes Mulder. Speciale gast van de avond is oud Europees marathonkampioen Gerard Nijboer. Ook wordt Miss Marathon 2015 Viviën Tiben voorgesteld. De avond begint om 19.00 uur.
De presentatie van de avond is in handen van Harm Noor uit Stadskanaal.
Sport en amusement is in Klazienaveen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op zaterdagavond staat de Markt in het teken van de Nacht van de Marathon. Tal van artiesten maken hun opwachting.
Kanshebbers Marathon
De organisatie van het 32e Drenthe Loopfestijn is er in geslaagd een bijzonder sterk deelnemersveld aan de start van de diverse onderdelen te krijgen. Tereza Zuzankova uit Tsjechië verdedigt haar titel bij de marathon dames. Haar landgenote Regina Prochazkova debuteert in Klazienaveen op de marathon. Belangrijkste kandidaat is echter de Keniaanse Gladys Jepkurui Biwott Met een pr van 2.38.29 moet zij in staat worden geacht het parcoursrecord van Mariska Kramer 2.41 te verbeteren
Bij de heren wordt een interessante strijd verwacht tussen Keniaanse en Marokkaanse lopers. De Marokkaan Hajji Mohammed lijkt met een pr van 2.12 op papier de beste kansen te hebben. Hij won vijf keer de Marathon van Malta. De Kenianen Darius Kiptum Too, Antony Ndungu Mugo, Stephen Kimenia Njogu, Peter Naibei Kwalia en Alex Kiprotich zullen ongetwijfeld zorgen voor een boeiende wedstrijd in de straten in en rondom Klazienaveen.
Sterke Nederlandse inbreng is er van Jay Sauer en Peter Bruinsma.
Kanshebbers Halve Marathon
Op de halve marathon wordt een titanenstrijd verwacht tussen maar liefst vijf Keniaanse toploopsters: Beatrice Musugi Wainaina, Betty Chepkwony, Daisy Kemeli, Joan Aiyabei en Charity Kiprop. De Marokkaanse toploopster Malika Benlafkir en de Tsjechische Lenka Sibravova lijken sterke outsiders.
Het parcours in Klazienaveen staat bekend als een snel parcours. Patrick Kiplagat en Hillary Maiyo uit Kenia gaan van start met als uitgangspunt een toptijd van rond de 60 minuten op de halve marathon. De Marokkaan Ismail Adim moet in staat worden geacht de Kenianen lange tijd te kunnen volgen.
Kanshebbers 10 kilometer
De jonge Fanos Tekle is een groot talent uit Ethiopie. Zij wil uitkomen op de Olympische Spelen in Brazilie. Zij neemt het op de 10 kilometer op tegen de houdster van het parcoursrecord in Klazienaveen: de Keniaanse Chelangat Sang.
Op de 10 kilometer heren lijken Marokkaanse atleten de dienst uit te gaan maken: Elbourabia Soufiyou en Outaleb Abd-ennabi.
Programma:
12.00 uur Start Univé Marathon
12.30 uur Start Univé Halve Marathon (tevens Noord Nederlands Kampioenschap)
15.00 uur Start Rabobank 5 kilometer
15.45 uur Start Rabobank 10 kilometer (tevens Drents kampioenschap)