Koninklijke 4 Mijl in UNESCO park

Het startschot voor het 33e Drenthe Loopfestijn klinkt over twee maanden. De voorbereidingen voor dit internationale loopevenement zijn echter alweer in volle gang.
Met het verzoek van veel deelnemers een route langs het Koning Willem Alexander Kanaal te zoeken is de organisatie aan de slag gegaan.
Vervolgens kwam er iets heel bijzonders uit de bus; de IJstijd 4 Mijl.
 
Wat het Koning Willem Alexander Kanaal zo bijzonder maakt is dat deze nieuwe vaarroute dwars door de Hondsrug gaat. De Hondsrug is uniek door zijn ontstaan tijdens de voorlaatste IJstijd.
Met een bijna kilometer dik ijspakket kwamen enorme zwerfkeien mee. Deze keien kregen een plek langs het IJstijdpad waarop deelnemers aan de 4 Mijl langs het Koning Willem Alexander Kanaal lopen. Een unieke belevenis.
Kortgeleden is Geopark De Hondsrug gecertificeerd met de UNESCO status.
 
De start van de IJstijd 4 Mijl is in het centrum van Klazienaveen. Via van Echtenskanaal, Meridiaan, Noorderkeerkring, Mr. Ovingstraat, Kazerneweg, fietstunnel A37 en De Streek slaan deelnemers op de Mr. Ovingstraat voor de Trambrug linksaf het Oosterbos in. Daar passeren ze onder meer de Koppelsluis.
Om de Hondsrug te kunnen doorkruisen wordt door middel van de Koppelsluizen een hoogte van zes meter overbrugd.
Aan het eind van het IJstijdpad langs het Koning Willem Alexander Kanaal komen de deelnemers weer op de Vastenow en vervolgen hun weg naar het centrum van Klazienaveen.
Een onvergetelijke belevenis tijdens het 33e Drenthe Loopfestijn op zondag 29 mei 2016.
 
 
Het 33e Drenthe Loopfestijn wordt gehouden op zondag 29 mei 2016 in Klazienaveen. Op het programma staan naast de 4 Mijl ook de 10 kilometer (tevens Open Drents Kampioenschap), halve marathon (tevens open kampioenschap van Noord Nederland) en de marathon.