Klazienaveen, een echt Sportdorp!

In dagblad De Telegraaf werd Klazienaveen kortgeleden een echt sportdorp genoemd. Een beeld dat nu dus ook landelijke uitstraling heeft; daar kan Klazienaveen trots op zijn.
Klazienaveen heeft een groot aantal uithangborden die deze stelling bevestigen. 
Allereerst staan in Klazienaveen 2 Europa Cups; van de tafeltennisdames van De Treffers'70 en het BMC fietscrossteam De Strijp Rozen.
Het Univé Drenthe Loopfestijn trekt al bijna 30 jaar deelnemers uit binnen-en buitenland. In 2011 en 2012 stonden maar liefst 11 nationaliteiten aan de start in het sfeervolle centrum van Klazienaveen. En dat in een decor van 15 tot 20 duizend toeschouwers. Aan de C1000 Triathlon van Klazienaveen wordt dit jaar ook  het Nederlands kampioenschap voor masters gekoppeld. Qua parcours een van de mooiste van ons land. De tafeltennisdames van De Treffers'70 werden 10 keer achter elkaar kampioen van Nederland. Grote namen maakten deel uit van de succesformatie, onder meer Bettine Vriesekoop. De tafeltennisheren spelen alweer een aantal jaren in de eredivisie. De Tjoba Dames wonnen vier keer de Noordelijke volleybalbeker en spelen momenteel in de landelijke 3e Divisie. De A-meisjes van Tjoba werden in 2010 zelfs 3e tijdens de Nederlandse Volleybalkampioenschappen.
Een aantal judoka's van sportschool Vos behoren tot de top van Nederland evenals de sjoelers van De Brikkenmikkers.
Fietscrossvereniging Rapid Wheels heeft de beschikking over één van de mooiste banen van Nederland en dat zal in de toekomst ongetwijfeld haar vruchten afwerpen. Maar ook op gebied van handbal, tennis en badminton spreekt Klazienaveen regionaal een woordje mee. De Loopgroep Klazienaveen heeft een enorme groei meegemaakt en organiseert onder meer de Oosterbosrun, een klassieker op gebied van crosslopen. De loopclinics als voorbereiding op een van de afstanden van het Univé Drenthe Loopfestijn telt dit jaar bijna 300 deelnemers.
Het zijn echter niet alleen aansprekende sportprestaties die de uitstraling van Klazienaveen als sportdorp bevestigen; sport is enorm populair in Klazienaveen. Het wordt de jeugd als het ware met de paplepel ingegoten.
 
Het Internationaal EDR tafeltennistoernooi wordt dit jaar voor de 18e keer georganiseerd en is het grootste tafeltennistoernooi van Nederland. Het Eindejaarsvolleybaltoernooi van Tjoba is met 80 teams het grootste volleybaltoernooi in zijn soort van Noord-Nederland. Wat onbekender zijn wellicht de vele Drentse en Noord-Nederlandse jeugdkampioenen schaken. De heer Kloppenburg was de grote stimulator hierin.
 
Ook heeft Klazienaveen een prachtige sportgeschiedenis achter de rug. De vv Zwartemeer en Sc Drenthe speelde 17 jaar betaald voetbal en was al die jaren de voetbaltrots van de provincie Drenthe. Tonnie Roosken, Catherinus v.d. Werf, Willie Hogenberg, Fop ten Hoor, Job Drenth, en vele anderen zijn anno 2012 nog altijd voetbalnamen die tot de verbeelding spreken. Het grote Ajax speelde in de Tweede Wereldoorlog meermalen in Klazienaveen om daarna met aardappelen, bonen en vlees weer terug naar Amsterdam te reizen. Het bereiken van de kwartfinale om de KNVB Beker tegen VVV Venlo was ongetwijfeld één van de mooiste sportieve hoogtepunten.
Ook individueel hebben Klazienaveense sporters voor grote successen gezorgd. Schaatser Egbert Post heeft een groot aantal jaren deel uit gemaakt van de nationale schaatsploeg. Hoewel NOS presentator Evert ten Napel zijn microfoon officieel aan de wilgen heeft gehangen is hij zelfs anno 2012 nog regelmatig op radio en tv te horen. In de jaren 70 speelde Sip Bloemberg in FC Groningen, FC Twente en RWD Molenbeek. Voor de toenmalige Belgische voetbaltopper speelde Sip ook UEFA Cup wedstrijden. Daarnaast hebben tal van hardlopers, karata en zelf vissers en body building de regionale en ook nationale top bereikt. Ook heeft Klazienaveen deelnemers aan de Paralympics binnen de dorpsgrenzen: Gerrie de Hoop, Roelof Keen en Janet Jansen.
Tien jaar achter elkaar organiseerde de Dorpskrant Klazienaveen de Sportverkiezing van Klazienaveen; een groots sportfeest voor sportief Klazienaveen.
 
De Klazienaveense sporter kan voor het uitoefenen van zijn favoriete sport een beroep doen op een aantal prachtige sportaccommodaties: sporthal De Zon voldoet aan alle eisen van NOC/NSF, een tafeltennishal, een schitterend tenniscomplex, een judoschool, een fietscrossbaan van internationale allure, een hardloopbaan, sportscholen, een turnhal en een prachtig voetbalcomplex met kunstgrasvelden.
Maar een sportbeleving is onmogelijk zonder de inzet van de vele Klazienaveense vrijwilligers waar altijd een beroep op kan worden gedaan. Ook zij zetten zich in voor de uitstraling van Klazienaveen als prachtig sportdorp. Een unieke Klazienaveense combinatie!