Bettine Vriesekoop grote voorbeeld voor tafeltennistalent Esmay Meeringa

Bettine Vriesekoop grote voorbeeld voor tafeltennistalent Esmay Meeringa
 
KLAZIENAVEEN – Topsporters als Epke Zonderland, Irene Wüst, Sven Kramer en Ranomi Kromowidjojo zaten op dezelfde school. Sinds het begin van dit schooljaar is de 13-jarige Esmay Meeringa uit Klazienaveen ook één van de leerlingen van het Centre for Sports and Education in Zwolle. Een bescheiden meisje dat echter wel als een groot tafeltennistalent te boek staat. Een meisje dat ook precies weet wat ze wil.
De Dorpskrant Klazienaveen had tussen school en training door een gesprek met Esmay
 
Vriendin Inez
De tafeltenniscarrière van Esmay begon 5 jaar geleden toen vriendin Inez haar meenam naar een training van tafeltennisvereniging De Treffers’70. De liefde voor deze tak van sport is nooit verdwenen. Een prachtige tafeltennishal en tal van bijkomende faciliteiten ondersteunen het plezier in de sport. Esmay ontwikkelde zich als één van de grote talenten binnen de vereniging en dat resulteerde onder meer in het Drents kampioenschap bij de 11- en 12-jarigen, Noordelijk kampioen bij de 11-jarigen en een 3e plaats bij de Nederlandse kampioenschappen pupillen.
In april van dit jaar wist Esmay door te dringen tot de finale van de Jeugdmeerkampen in Panningen. Deze klassering was de vereiste om een A-licentie te krijgen waarmee Esmay kon worden toegelaten tot het Centre for Sports and Education in Zwolle. Hier volgt ze de opleiding vmbo.
 
Het CSE is gevestigd in Zwolle. Door goed onderwijs, sportspecifieke trainingen en sportondersteunende lessen over bijvoorbeeld voeding, kracht en mentale aspecten wordt de leerling voorbereid op een toekomst als topsporter. Daarmee is het CSE uniek in Nederland.
 
Training
“Naast mijn trainingen op school, train ik ook nog eens 6 uur bij De Treffers” zegt Esmay, “omdat ik mijn huiswerk op school kan doen, heb ik daar tijd voor. Ook op zaterdag speel ik ook nog competitiewedstrijden. Eigenlijk ben ik elke dag met tafeltennis bezig. Tijdens de Kerst heb ik een externe trainingsstage en in het voorjaar doe ik mee aan een internationaal tafeltennistoernooi. Op school zitten niet alleen tafeltennissers maar ook zwemmers, voetballers, volleyballers en golfers. Onze klas telt 30 leerlingen. Zowel op school als in je sport moet je wel blijven presteren, anders volgt er een gesprek. Iedereen op school heeft dus een stok achter de deur. Niet dat ik het nodig heb, ik vind het een prachtige combinatie. Ik ben nog geen dag met tegenzin van Klazienaveen naar Zwolle gereden. Onze voormalige topspeelster Bettine Vrieskoop is mijn grote voorbeeld. Ik wil net zo goed worden als zij”.
Dat Esmay niet alleen in de tafeltennissport een groot talent is, bleek kortgeleden ook uit de 3e plaats die ze behaalde tijdens de 5 kilometer van de Sportlandgoedloop.